Felföldi Videótár

Nagyszombat

 

Nagyszombat bemutatása

A Felföldi tájoló ismeretterjesztő sorozat első részében  Nagyszombatot mutatjuk be.   Az esztergomi érsekek-hercegprímások egykori  székhelye ma is bővelkedik műemlékekben. Századokat ugrunk az időben, hogy a  Szent Miklós-templomtól elindulva megtekintsük a Pázmány Péter alapította egyetemet,  a papi szemináriumokat,   a soktornyú város templomait, a mindig élettel teli, nyüzsgő városközpontot.

Úrhölgy

 

Úrvölgy bemutatása

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra határvidékén, Óhegy hegység egyik festői völgyében fekszik Úrvölgy. Az E77-es főútról letérve, hangulatos úton jutunk a bányásztelepülésre, amelynek központja több mint 700 méternyire van a tenger szintje felett. A rézbányászatáról híres település gazdag történelmét megismerve érdemes felsétálni a falu feletti meddőhányóra, ahonnét páratlan kilátás nyílik a völgyre. Túraösvények  csábítanak sétára, kerékpározásra, de a téli sportok szerelmeseinek is tartogat meglepetést ez a vidék.

Körmöcbánya

 

Körmöcbánya bemutatása

Körmöcbányán a macskaköves utcákon sétálva  legendák elevenednek meg a város keletkezéséről, de szó lesz  a Körmöci-hegység  gyomrában rejlő kincsekről is. Károly Róbert 1328-ban szabad királyi bányavárosi jogokkal ruházta fel a települést, és megalapította a pénzverdét. Az itt vert aranyforint, amelyet „körmöci dukátként“  is emlegetnek  messze földön híressé tette a várost. A várdombról megcsodáljuk a tájat, megtekintjük a Szent Katalin-templomot,  kedvcsinálóként pedig elmondjuk, milyen látnivalókat rejt a környék.

Szakolca

 

Szakolca bemutatása

A cseh határ közelébe, a Miavai-dombság és a Fehér-Kárpátok lábánál fekvő Szakolcára látogatunk. A múlt század elején ebben a városban tanított Juhász Gyula. Az itt töltött évek ihlették az Orbán lelke c. művét, melyben így ír Szakolcáról: „nézték az alattuk elpihenő városkát, amely így, messziről egészen barátságosnak látszott. Az ódon baptisztérium, amely még az Árpádok korából maradt itt, sötét, mohos falaival ünnepi komolysággal rajzolódott az égre, a kis házak mint csöndes, békés nyáj hevertek körülötte.”

Máriavölgy

 

Máriavölgy bemutatása

A Kis-Kárpátok délnyugati völgyében található Máriavölgybe kalauzoljuk a nézőket. Az ősi Mária-kegyhely évszázadok óta  kedvelt búcsújáróhelye az itt élő népeknek. Évente zarándokok ezrei keresik fel. Csendes imádságra, elmélkedésre éppúgy van lehetőség, mint sportolásra. A természetjáró turisták és a kerékpárosok kedvelt állomáshelye a völgy.

Nagylévárd és Ószombat

 

A habánok nyomában – Nagylévárd és Ószombat bemutatása

A 16. században egy új felekezet, az anabaptisták, más néven habánok jelentek meg az egykori Felső-Magyarország térségében. Ószombatba és Nagylévárdra látogatunk, hogy megismerkedjünk a habán kultúrával. Ma a habánok leginkább kerámiaművészetükről ismertek, ónmázas, díszített fehér edényeik és míves kályhacsempéik tették igazán híressé őket. Emellett gazdag szellemi és néprajzi kincset is hagytak az utókorra. 

Garamszeg

 

Garamszeg bemutatása

A Zólyomi-medencét nyugatról a Körmöci-hegység, északról az Óhegy, keletről a Póniki-hegység és a Polyána, délről pedig a Jávoros és a Selmeci-hegység öleli körül. És e Garam menti terület egyik gazdag múltú települése az UNESCO világörökségi listáján is szereplő artikuláris fatemplommal várja a vándort. Garamszegre látogatunk.

Médiapartnereink