Pro Unitas

 

Bemutatkozás

A Pro Unitas polgári társulást 2016-ban azzal a céllal hoztuk létre, hogy kulturális és közösségi programokat, kirándulásokat szervezzünk a szülőföldünkön élő magyarok részére. Fő célkitűzésünk a felvidéki magyarság identitásának megerősítése, hagyományainak megőrzése és továbbadása. Tevékenységünket az elmúlt években arra helyeztük, hogy a felvidéki magyarság életét meghatározó személyekről, eseményekről, helyszínekről filmeket készítsünk.

2019-ben Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János címmel készítettünk dokumentumfilmet, amely a mártírpolitikus életútját, hamvainak szülőföldön való elhelyezését, valamint boldoggá avatásának kezdeteit dolgozza fel. A filmet számos felvidéki településen, iskolában bemutattuk, a közönségtalálkozók alkalmat nyújtottak arra, hogy neves történészekkel az itt élő magyarság életének olyan időszakáról beszélgessünk, amely korszakot sokáig elhallgattak. A filmet Magyarországon is több településen vetítették, a lengyelországi Gdynia városában megrendezett „Megalázhatatlanok, Rendíthetetlenek, Kiátkozottak elnevezésű dokumentum-filmfesztiválon lengyel felirattal is megtekinthette a közönség.

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából Határon innen és túl címmel készítettünk dokumentumfilmet az általános és középiskolások részére.  A film oktatási céllal készült, hogy a tanulók történelmi ismereteit kiegészítve képet kapjanak arról az időszakról, amikor az emberek feje fölött meghúzták a határt az ő megkérdezésük és akaratuk ellenére. A film az 1918 októbere és 1920 júniusa közötti időszakot öleli fel, azokat a vészterhes hónapokat, amikor – bár a háború befejeződött – a magyarságra, s az itt élő népekre egy kényszerű döntés tragédiája vetette árnyékát. A Határon innen és túl c. filmünkben igyekeztünk a történelmi hátteret egyszerűen, a tanulók számára is érthető nyelvezettel átadni. Emellett szerettünk volna képet adni arról, hogy az itt élő nemzeteknek mit jelentett a több évszázados együttélés, az egymásrautaltság. Ha ismereteik lesznek arról, miként élték meg őseik a háborút követő éveket, az elszakítottságot, meg fogják érteni azt is, hogy Trianon említése miért vált ki indulatokat még 100 év múltán is.

2021 tavaszán Felföldi tájoló címmel ismeretterjesztő sorozatot indítottunk. A 20-25 perces filmekkel igyekszünk felkelteni az emberek figyelmét, olyan helyszíneket mutatunk be, amelyek a történelmi Magyarország részeként gazdasági, kulturális, vagy egyéb szempontból jelentőséggel bírtak, de feledésbe merültek. Májusban és júniusban vasárnaponként jelentek meg az új részek a Ma7 hírportálon, emellett vetíti az országosan is elérhető Régió TV, valamint a Carisma TV és a KonferNet regionális televízió is műsorára tűzte.  A Felföldi tájoló egyes részeiben az alábbi helyszíneket dolgoztuk fel: Nagyszombat, Körmöcbánya, Máriavölgy, Szakolca, Nagylévárd és Ószombat, Garamszeg, Úrvölgy.